Velferdsteknologi

Velferdsteknologi

“Velferdsteknologi er en fellesbetegnelse på tekniske installasjoner og løsninger som kan bedre den enkeltes evne til å klare seg selv i egen bolig, og bidra til å sikre livskvalitet og verdighet for brukeren.”  

Hvordan kan jeg prøve ut velferdsteknologi?

Har du eller noen du kjenner lyst til å prøve ut en eller flere av våre velferdsteknologiske hjelpemidler? 

Da kan du enten ta kontakt med Forvaltningskontoret eller sende en mail til vår velferdsteknologi-kontakt.

Telefon forvaltningskontoret:  

74 81 33 46

E-postadresse til velferdsteknologi-kontakt Ingunn Holås Røkke:

ingunn.rokke@meraker.kommune.no

Velferdsteknologi

Vi lever i en stadig mer teknologisk og digital verden. Også innenfor helsesektoren finnes det nå flere digitale hjelpemidler som har som mål å skape en tryggere og enklere hverdag for hjemmeboende tjenestemottakere, pårørende og helsepersonell. Målet er også å kunne gi eldre hjemmeboende mestringsfølelse og mulighet til å kunne bo hjemme lengre. Her kommer en liten presentasjon over ulike teknologiske hjelpemidler Meråker kommune kan tilby deg som innbygger. 

Novo Neat – digital trygghetsalarm 

Trykk på alarmknappen og det vil opprettes kontakt med et responssenter. De kan du snakke med om hva som er situasjonen, for eksempel at du har falt og ligger på golvet uten mulighet til å komme deg opp. Responssenteret vil da kontakte hjemmesykepleien som igjen vil komme hjem til deg for bistand. Trygghetsalarmen kan også kobles til flere funksjoner, for eksempel en døralarm som gir alarm til responssenteret/hjemmesykepleien om du har gått ut, og også røykvarselalarm.  

Bilde av en trygghetsalarm - Klikk for stort bildeTrygghetsalarm

 

 

 

 

 

 

Hjemmesiden til leverandør av trygghetsalarmen

Safemate - en mobil trygghetsalarm

Safemate gjør det enkelt å tilkalle hjelp i nødsituasjoner, både i og utenfor hjemmet. I tillegg har den innebygd gps slik at man kan lokalisere brukeren både ved og uten utløst alarm. 

Safemate skaper trygghet og frihet både for deg som bruker og for pårørende. Den gir deg bedre mulighet for egenmestring og glede også utenfor egen bolig. Med safemates innebygde lokaliseringsteknologi kan pårørende og helsepersonell ha oversikt over hvor du befinner deg. Dersom du for eksempel har en demenssykdom og har et stort ønske om å gå tur, kan det i appen til safemate stilles inn et gitt geografisk område du kan bevege deg. Dersom du går utenfor dette området, vil det gå alarm til helsepersonell og/eller pårørende. De kan da via appen kunne se kartposisjonen der du befinner deg, direkte på mobilen. 

Skulle du ha behov for hjelp, kan du enkelt trykke på den store, gule alarmknappen. Det er forhåndsdefinert hvem som skal motta alarmen. Det kan være hjemmesykepleien, pårørende, responssenter eller andre. Mottakeren av alarmen vil da kunne snakke med deg, samt se hvor du er lokalisert. 

Safemate kan også fungere som en fallalarm hvor det vil gå alarm til definert mottaker dersom du befinner deg i en forhåndsinnstilt posisjon som ikke er i stående posisjon. 

Safemate lades via en bordlader. Den kan festes i snor rundt halsen, reim rundt håndleddet eller i belte på buksa. 

Bilde av Safemate - Klikk for stort bildeSafemate

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om Safemate

Nattugla - digitalt tilsyn

Nattugla er ment for å kunne gi økt trygghet og bedre nattero. Med nattugla kan nattevakta gjøre tilsyn hjemme hos deg uten å fysisk være til stede. Tilsynet gjøres via et digitalt kamera. Slik slipper du å få nattesøvnen forstyrret ved tilsyn på natt.  

Nattugla monteres på veggen hjemme hos deg og forhåndsinnstilles med tidspunkt for tilsyn og antall tilsyn i løpet av natta. Tilsyn kan KUN gjøres i disse forhåndsinnstilte tidspunktene, og kamerabildet vil være anonymisert.  

Nattugla har også flere alarmfunksjoner som kan kobles til. For eksempel kan den sende alarm til nattevakta dersom den registrerer fall, om du sitter oppreist i senga, om du har gått ut av rommet og ikke har kommet tilbake innen et gitt tidspunkt. Nattugla kan også kobles til en høyttaler slik at for eksempel ved et fall kan du og nattevakta kommunisere med hverandre.  

Nattugla kobles til strømnettet, har integrert 4G og støtte for wifi.  

Hjemmeside til leverandør av Nattugla

Hjemmeside til produsent av Nattugla

Bilde av Nattugla. En avlang boks med kameralinse i enden. Festet til vegg i et stativ. - Klikk for stort bildeNattugla

Medido - en dispenser for medisin

Ved å bruke medisindispenseren Medido, får du tatt medisinene dine til rett tid uten bekymring for at medisinene blir avglemt eller tatt feil. Du trenger ikke å være avhengig av hjemmesykepleiens besøkstider og vil kunne oppleve mestring over å greie å ta medisinene selv. Dispenseren varsler med lys og lyd når det er tid for å ta medisin. Når alarmen går, trykker du enkelt på den store OK-knappen og medisinposen mates ut av dispenseren. Dispenseren stilles inn av hjemmesykepleien, og det er også de som etterfyller den når den er tom. Medido kan stilles inn til å gi medisin en eller flere ganger om dagen. Skulle du av en eller annen grunn ikke ha tatt medisinen i løpet av tiden dispenseren er satt til å varsle, vil den sende en beskjed til hjemmesykepleien, eller eventuelt pårørende. De vil da kunne ta kontakt for å minne deg på å ta medisinen. 

Dispenseren må stå koblet til en strømkabel, men den har et batteri som varer 24 timer dersom du skulle ønske å ta den med deg et sted eller eventuelt ved et strømbrudd. Skulle det oppstå noe feil med dispenseren er det ingen grunn til bekymring, det vil automatisk gå en beskjed til hjemmesykepleien om at noe er galt. 

Bilde av medisindispenseren Medido.  - Klikk for stort bildeMedido

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmeside til leverandør av Medido

KOMP - en-knapps datamaskin

KOMP er en datamaskin med kun én knapp (av/på/lyd). Den fungerer ved at familiemedlemmer laster ned en app på sine telefoner hvor de så kobler opp telefonene sin til KOMPen. Deretter kan de legge inn bilder og tekst i appen som vil vises på skjermen hjemme hos deg. Familien kan også via appen ringe til deg og videosamtalen starter av seg selv etter 10 sekunder. Dette er en veldig enkel måte å holde kontakt med familien på. For deg som bruker er det ingen brukernavn og passord som må huskes, det er kun nødvendig å skru skjermen på eller av. Skjermen er stor og gir gode og tydelige bilder som ruller over skjermen så lenge den står på. Den kobles til strømledning og wifi, kan henges opp på veggen eller stå på bordet. 

KOMP er noe man enkelt kan kjøpe selv også på elektrobutikker 

Bilde av KOMP - Klikk for stort bildeKOMP

 

 

 

 

 

Hjemmeside for KOMP