Pressemelding 31.03.20

Pressemelding 31.03.20

I forbindelse med at det nærmer seg påskeferie har vi fått mange henvendelser om ulike tema folk er opptatt av.

  • Kan jeg dra på camping?
  • Kan jeg ha campingplassen åpen?
  • Vi drar ofte på tur til Storlien for å handle, kan vi det nå?
  • Kan vi stå på slalåm i Åre eller dra på reise til Sverige?
  • Kan vi ha arrangement og sammenkomster?
  • Hva med dugnaden vi har planlagt, kan den gjennomføres?

I denne pressemeldingen gir kommuneoverlege Leiv Edvard Muruvik Vonen svar på det mange lurer på.

Camping

Campingplasser bør helst stenge. De må av smittehensyn holde fellesarealer som felles toaletter, dusjer og kjøkkenkroker stengt. 

Jeg anbefaler at alle unngår campinglivet i den situasjonen vi er i nå. Alle har fått sterke anbefalinger om å holde seg hjemme så mye som mulig. Ta gjerne en dagstur ute i det fri, men unngå å treffe folk på nært hold, og dermed unngå usynlige smittepunkter. Den nasjonale dugnaden er svært stor med enorme konsekvenser for svært mange. Og vi gjør dette sammen for å redde mange norske liv.

På tur til Sverige?

Jeg vil på det sterkeste anbefale at du ikke drar på tur til Sverige nå. Du havner i to ukers pliktig karantene hjemme etterpå. Politi og Heimevernssoldater har kontrollpost ved grensen sammen med helsepersonell. Her utøves kontroll og registrering av trafikk inn til Norge. Det er nå ikke lenger mulig å få hjelp av norsk ambulanse inne på svensk side hvis noe skulle skje der.

Vi står rett foran påsken 2020, og jeg kjenner jo til at svært mange trøndere gjerne skulle tatt turen til Storlien eller Åre i den forbindelse. I år er det faktisk ikke greit å dra over grensen, for da utgjør du en smittetrussel. Du bes verken dra til den nye butikken på Storlien som åpner denne uken, eller skiheiser, kaféer, hoteller, leiligheter og hytter, eller Systembolaget. 

Tiltakene er satt inn for å redusere faren for smitte av et virus som vil kunne ta knekken på mange eldre og syke i våre lokalsamfunn. Norge ber om at du holder deg hjemme og i god avstand til alle andre. Jeg vil også be deg om å gjøre nettopp det! 

Arrangementer

Per i dag så er alle bedt om å avlyse idrettsarrangementer eller andre arrangementer. Vi anbefaler alle å forholde seg til de nasjonale retningslinjene vi har og følge med på nett, for de er stadig i endring.

Det kan være utfordrende å vente med å planlegge arrangement uten å vite hva de nasjonale tiltakene vil være. Vi i Samfunnsmedisinsk enhet kan heller ikke si noe om varighet og omfang på tiltak – det blir bestemt av Regjeringen. Hva som venter oss i de neste månedene er det ingen som vet.

Dugnad, loddsalg etc.

Vi fraråder all dugnadsaktivitet for å begrense kontakt mellom mennesker og dermed hindre koronasmitte.

Samlingsplass for utlevering av varer, loddsalg, dørsalg og annen aktivitet lager mange treffpunkter, og utgjør en risiko for smitte. Vi vet jo ikke hvem som er smittet til enhver tid, derfor må alle bidra med å holde avstand og unngå sosiale sammenkomster. Dette gjelder så lenge de nasjonale retningslinjene gjelder.

4 «HOLD»-regler

Smittevernansvarlige i kommunene får mange henvendelser om unntak og dispensasjoner fra regler og anbefalinger, og svaret er stort sett at alle bes vurdere hvordan det de tenker på virker i forhold til de nasjonale retningslinjene som gjelder for sosial kontakt:

  • Hold deg hjemme mest mulig
  • Hold avstand til andre, både inne og ute
  • Hold hendene rene og unngå å ta deg i ansiktet
  • Hold kontakt med dine eldre slektninger og venner

Den viktigste dugnaden du er med på nå, er å bidra til å hindre smittespredning av koronavirus!