Meråker kommune - Aktuelt - Legionella-tilfeller i Stjørdal sommeren 2018

Legionella-tilfeller i Stjørdal sommeren 2018

I sommer har vi fått melding om tre tilfeller av legionellose i Stjørdal kommune.

Til sammenligning hadde vi registrert kun ett tilfelle av legionellose i perioden 2013-2017.  Alle de tre tilfellene ble varslet av medisinsk avdeling ved Sykehuset Levanger. Så lenge vi ikke har funnet konkrete kilder eller årsak til smitten, er bildet bekymringsfullt. Vi må snarest finne ut om dette er et utbrudd eller enkelthendelser.
Fastleger og legevakt er informert og bes tenke på muligheten for legionellasykdom ved vurdering av relevante symptomer en tid framover, og melde raskt til Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen hvis funn eller prøvesvar gir mistanke.
Sykehuset Levanger, som har meldt alle de tre tilfellene, bes vurdere å ta utvidet diagnostikk av eventuelle senere pasienter som viser positiv hurtigprøve, for å få avslørt om det er samme bakteriestamme hos flere.
Vi kartlegger nærmiljø og bevegelser for de tre tilfellene. Smitteoppsporingsarbeidet har ikke klart å gi mistanke om en felles eller ekstern smittekilde per nå. Arbeidet gjøres i samråd med Folkehelseinstituttet.
Vi sender i dag ut en rask rundspørring til virksomheter som kan tenkes å ha installasjoner som fontener, badeanlegg/fellesdusj, boblebad, luftfukteanlegg for matvarer, luftscrubbere, vanntåkeanlegg, bilvaskemaskin, kjøletårn mm. Interessante installasjoner vil bli fulgt opp.

Fakta
Legionellose er en bakteriell lungesykdom som forårsakes av legionellabakterien. Legionellabakterier er vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn i små mengder. Under visse forhold kan bakterievekst utvikle seg i stillestående eller lukkede vannsystemer. De formerer seg ikke f.eks. i varmtvannsberedere som holder >70 gr C hele tiden.
Bakterien overføres ved å puste inn aerosoler (bitte små dråper eller tåke) fra infiserte varmt- eller kaldtvannsystemer.
Klimaanlegg i biler og hjem sprer ikke bakterien. Sykdommen smitter ikke fra person til person. De fleste som blir utsatt for legionallebakterien vil ikke utvikle sykdom. Barn og unge uten underliggende sykdom blir svært sjelden syke. Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt.

Ved spørsmål kan kommuneoverlegene kontaktes via Stjørdal kommunes sentralbord 74833500.

Yogindra Samant                                                    Leif Edvard Muruvik Vonen
ass.kommuneoverlege                                          kommuneoverlege

Oppdatert: 09.08.2018 13:28