Meråker kommune - Aktuelt - Alle bør lage seg nødplakat

Alle bør lage seg nødplakat

Statens kartverk har en tjeneste der man kan lage seg en nødplakat gjeldende for stedet man befinner seg, om det er hjemme eller på hytta.

​Er uhellet ute, kan en enkel nødplakat fra Statens kartverk redde liv.

Redningsmannskaper opplever stadig at folk i akutt nød ikke klarer å gi en god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om de ringer fra en hytte eller et sted uten adresse.

Uriktig eller vag stedsangivelse kan resultere i sløsing med dyrebar tid for redningsmannskapene, og konsekvensene kan være svært alvorlige.

Nødplakaten lager du på Norgeskart.no

Viser din nøyaktige posisjon
Er du for eksempel på en hytte, kan det være greit å ha en nødplakat hengende lett tilgjengelig på veggen. Plakaten gir en geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt og GPS-koordinatene kommer automatisk fram, samt kommune og nærmeste stedsnavn. Til sammen utgjør denne informasjonen en stedsanvisning som ambulanse, politi og brannmannskaper ikke kan ta feil av.

I tillegg til å henge en på innsiden av hytten, kan det være en idé å henge en på utsiden, slik at forbipasserende også kan bruke plakaten til å skaffe seg hjelp.

Oppdatert: 15.09.2011 09:09